Inloggen


Ingelogd! Je wordt zo doorgestuurd...

27-08-2012 Roel gekwalificeerd voor oversteek
« Terug naar overzicht

Afgelopen zaterdag heeft Roel zich gekwalificeerd voor zijn Kanaaloversteek van volgend jaar. Hij moest hiervoor 6 uur lang zwemmen in de haven van Dover (Groot-Brittanië), met alleen wat korte onderbrekingen om te eten en te drinken.

Op vrijdagochtend vertrok hij met coach Esther en een supportteam bestaande uit Marije, Martijn en een vriendin van Roel (Erna) richting Calais (Frankrijk) om daar met de ferry het Kanaal over te steken naar Dover. Het parcours voor volgend jaar (een flinke bak met water) kon op die manier al een beetje verkend worden. Bij aankomst werd er ingecheckt in een schattig ‘guest house’ (5-persoonskamer ter grootte van een 2-persoonskamer, heel knus!) en even later stond de groep al bij het water, daar waar het de volgende dag moest gaan gebeuren.

Er werd gedineerd in een sfeervol restaurant met een erg leuke jazzband, maar omdat de vermoeidheid bij een enkeling groot was lag iedereen rond een uur of 21.00 (Engelse tijd, 22.00 uur Nederlandse tijd) al in bed. Er werd nog even gekletst, maar al snel gingen de lampen uit en werd het rustig in kamer 5.

De wekker ging rond 07.00 uur, maar door de vroege bedtijd was iedereen daarvoor eigenlijk al wakker en voldoende uitgerust. Om 07.30 zaten we aan het ontbijt (voor sommigen een ‘full English breakfast’ met bacon, een gebakken eitje, tomaat, worstjes en witte bonen in tomatensaus; anderen gingen toch liever aan de croissantjes, cornflakes, toast en yoghurt). Rond 08.30 zaten we aan de koffie bij de haven en om even voor 10.00 uur dook Roel het water in. Het water was 17,5 graden Celsius, wat eigenlijk te warm (!) was. Door de slechte omstandigheden (veel wind en dus een sterke stroming en behoorlijk wat golven) zou het toch een volwaardige test ter kwalificatie worden.

Roel moest zwemmen tussen twee muren, die zo’n 800 meter uit elkaar stonden. Steeds ongeveer halverwege at hij één van de gels die hij met zich meedroeg of stond Esther (incl. assistentie) klaar met een bidon en een stuk banaan of een energiereep. Ruim over de helft is Martijn erin gedoken om een tijdje voor Roel uit te zwemmen. Even later deed Marije hetzelfde. Daarna moest Roel nog heel even alleen volhouden tot hij eruit werd gehaald en de kwalificatie gelukt was. Om iets voor 16.00 uur was daar het verlossende fluitje en zwom hij de laatste meters richting zijn warme handdoek en een even warm onthaal door zijn vrienden. Dit zit erop! Hij mag volgend jaar!

Een warme douche, een kop thee en een uurtje onder twee dekens later was Roel weer een beetje de oude en mocht hij besluiten waar we gingen eten. Dat werd de Italiaan, pizza: hoe kan het ook anders! Na een heerlijk diner hadden we met coach Marcel van der Togt afgesproken in een cafeetje waar iedereen die ooit het Kanaal over heeft gezwommen, in welke vorm dan ook (estafette, schoolslag, heen en terug, enz.), zijn naam heeft opgeschreven. De muren en het plafond stonden bomvol, maar er zijn nog wel wat plekjes gespot waar volgend jaar ‘Roel van Beek’ past. Heel inspirerend, deze plek! Een mooie motivatie voor het laatste jaar trainen richting deze grootse prestatie.

Om even over 00.00 uur lag iedereen in bed en om 07.00 uur stonden Roel en Erna al weer klaar om te gaan hardlopen richting de beroemde White Cliffs of Dover. Bij terugkomst werd er nog één keer ontbeten met deze groep, om vervolgens onze gastheer en gastvrouw hartelijk te bedanken voor de goede zorgen ("en misschien tot volgend jaar!") en de auto’s weer in te pakken. Er was ons aangeraden een plaats in de buurt te bezoeken, Canterbury, en dat was zeker de moeite waard! Er werden wat cadeautjes, souvenirtjes en aandenkens geshopt terwijl het weer vele malen beter was dan de dag ervoor. Rond een uur of 23.00 kwamen de laatsten zondag thuis aan en zat het succesvolle en gezellige weekend erop.

De kwalificatie is binnen en Dover én het Kanaal zijn verkend. Roel viert nu even vakantie en gaat vanaf oktober weer in het binnenbad aan de gang. Volg al het nieuws via Twitter (@RoelvBeekKanaal) en via zijn site (www.roelvanbeek.nl). Daar komen binnenkort ook foto’s op van het afgelopen weekend.

Met de kwalificatie op zak gaat de sponsoractie nu snel van start! Houd ook hiervoor zijn site in de gaten.